Giriş

Mali Destek Programı 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)
PROJE ADI BTSO Mutfak Akademi “Gelecek Mutfakta”
YARARLANICI ADI BTSO Eğitim Vakfı-BUTGEM
PROJE ORTAKLARI  Bursa Ticaret ve Sanayi Odası
PROJE BÜTÇESİ 2.669.541,37 TL
DESTEK MİKTARI ve ORANI 1.067.000,00 TL %39,97
PROJE SÜRESİ 27 ay
UYGULAMA YERİ BUTGEM’ e bağlı BTSO Mutfak Akademi Osmangazi/BURSA
PROJE ÖZETİ

 

Proje ile işsiz gençler ve kadınlar, geçici koruma altındaki kadınlar, suça karışanlar, denetimli serbestliğe tabi kişiler, madde bağımlılığı tedavi görmüş kişiler gibi dezavantajlı grupların; yiyecek-içecek sektöründe meslek sahibi olmaları, istihdam edilmeleri, kendi iş yerlerini açmaları, sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonlarının, kendilerine, ailelerine ve topluma faydalı bireyler haline gelmelerinin sağlanması ve projenin bu anlamda diğer iller için model olması amaçlandı. Bu amaçlara hizmet etmek üzere BTSO mevcut eğitim alanlarına ilave olarak servis eğitim alanı, oditoryum eğitim alanı, barista eğitim alanı, sıcak eğitim mutfağı, pastacılık ve hamur işlerine yönelik eğitim mutfağı olmak üzere 5 yeni eğitim alanı oluşturuldu. Gerekli inşaat, elektrik, havalandırma, tadilat ve altyapı işleri ile ahşap ve mobilya işleri yararlanıcı finansmanı ile yaptırıldı. Eğitim alanları ve mutfaklarda kullanılmak üzere proje bütçesi ile 20 kalemin üzerinde makine, ekipman ve cihaz satın alımı gerçekleştirildi. Akademide görevlendirilmek üzere 2 eğitmen ve 1 psikolojik danışman istihdam edildi. Aşçılık, aşçı yardımcılığı, pastacılık, pastacı yardımcılığı, barista, servis görevlisi, pizzacılık, pidecilik, dönercilik, baklavacılık, yiyecek içecek işletmeciliği, girişimci aşçılık ve girişimci pastacılık meslek dalları için eğitim müfredatları hazırlandı. Proje süresince kursiyerlere teorik ve uygulamalı mesleki eğitimler, danışmanlık, bireysel kariyer koçluğu ve psikososyal destek hizmetleri verildi. Sektör çalışanlarına ve Bursa’daki kadın kooperatiflerinin üyelerine iş geliştirme eğitimleri verildi. Girişimci olmak isteyen kursiyerlere yönelik olarak girişimci aşçılık ve girişimci pastacılık eğitimleri verildi. Akademiden başarı ile mezun olanlara kurs bitirme belgeleri verildi ve eğitimlere katılanların istihdam edilmeleri sağlandı.
PROJE SONUÇLARI  

Proje süresi boyunca 254’ü genç işsiz, 213’ü kadın, 53’ü denetimli serbestliğe tabi kişi ve 6’sı bağımlılık tedavisi görmüş kişi olmak üzere toplamda 349 kişiye teorik ve uygulamalı mesleki eğitimler verildi. Eğitimi başarıyla tamamlayanlara kurs bitirme belgeleri verildi. Kursiyerlere eğitimlerin haricinde danışmanlık, bireysel kariyer koçluğu ve psikososyal destek hizmetleri de verildi. Sektör çalışanı veya Bursa ilinde faaliyet gösteren kadın kooperatifleri üyesi toplamda 132 kişiye iş geliştirme eğitimleri verildi. Ayrıca girişimci olmak isteyen kursiyerlere yönelik olarak girişimci aşçılık ve girişimci pastacılık eğitimleri verildi. Proje sonunda eğitimlere katılan 53’ü kadın, 80’i genç işsiz, 1’i bağımlılık tedavisi görmüş kişi olmak üzere toplamda 81 kişinin istihdam edilmesi sağlandı.

Projeden elde edilen kazanımlarla BTSO Mutfak Akademi, Türkiye’de gastronomi alanında mesleki eğitimlerin verildiği en büyük uygulamalı mutfaklardan biri haline geldi. Akademinin uzun vadede de yiyecek-içecek sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine, istihdama dahil edilmesine veya girişimcilerin kendi işlerini kurmalarına katkı sağlaması beklenmektedir.

Özellikler

Bir yanıt yazın